Vaargebieden

IJsselmeer, Waddenzee & de Friese Wateren

Onze vaste vertrekhaven is het mooie oude Zuiderzee stadje Enkhuizen.

Op een steenworp afstand van ‘n gratis parkeerterrein en het station, ligt de Vertrouwen aan de Gependam.
U kunt uw auto naast het schip rijden om de bagage uit te laden.

Enkhuizen is een prima en gezellige haven om vandaan te vertrekken voor een zeiltocht.
Of dat nu voor een dagje, weekend of week is. Bijna altijd is Enkhuizen hoge wal en dat biedt de mogelijkheid om in redelijk beschut water te vertrekken als er veel wind staat.

Vanuit Enkhuizen kunnen we kiezen waar we heen gaan. Het Wad is makkelijk te bereiken, maar ook een tocht in de richting van het Markermeer, Amsterdam of Friesland is gemakkelijk te realiseren.

De Waddenzee

Eenmaal aangekomen op het Wad kunnen we kiezen uit verschillende routes, natuurlijk afhankelijk van de duur van de zeilreis. Het mooie van de Waddenzee is de dynamiek van eb en vloed,  de droogvallende zandbanken, de zeehonden en de totaal andere atmosfeer die gelijk duidelijk wordt na het passeren van de sluizen vanaf het IJsselmeer. Het ruikt er anders en het geluid wat het schip maakt, wanneer we varen op zout water, is heel anders in vergelijking met het zoete water van de oude Zuiderzee.

Waddentocht in het weeekend?

In principe is ook bij een weekendtocht het Wad haalbaar. Texel is dan de meest logische keuze, maar natuurlijk is dat afhankelijk van de hoeveelheid wind en de windrichting. De haven van Oude Schild is dan het dorp waar we aanleggen en met een beetje geluk hebben we een leuke plek in het oude haventje. Bij mooi weer en een gunstig tij behoort ook droogvallen op een zandbank tot de mogelijkheden.

Bij langere tochten kunnen we een mooie zwerftocht over het gehele Wad aanbieden met bezoek aan diverse eilanden zoals Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Er zijn mooie zandbanken te vinden waar we droog kunnen vallen en kunnen genieten van een mooie Wadwandeling en ‘n prachtige zonsondergang op het weidse Wad. Het kokkels zoeken op een zandbank en deze de volgende dag lekker klaarmaken is ook altijd een feest!

Ieder eiland zijn eigen sfeer

Ieder Waddeneiland heeft z’n eigen sfeer. In de havens is het vaak gezellig druk en op Terschelling kan je bijvoorbeeld gezellig naar de kroeg, maar lekker fietsen of langs het strand struinen kan ook op alle eilanden.

Wat wij zelf erg leuk vinden is een combinatie van varen op het Wad en via de Friese meren en kanalen terug naar het IJsselmeer varen. Dit is vaak prima te doen in een week. We varen dan via de Waddenzee naar bv Schiermonnikoog en gaan dan via Lauwersmeer, Dokkumer Ee en Leeuwarden weer terug naar het IJsselmeer.

Varen op het Wad en dwars door Friesland is vaak een actieve tocht. We moeten regelmatig gijpen of overstag gaan en ervoor zorgen dat we niet vastlopen op een zandbank wat nogal wat (reken)werk vraagt.

IJsselmeer

Omdat Enkhuizen erg centraal ligt kunnen we relatief snel in alle gezellige en mooie IJsselmeer stadjes en dorpjes komen.

Dorpjes aan de Friese kust als Lemmer, Workum, Makkum of Hindeloopen zijn prima bereikbaar en hebben alle hun eigen karakter. Houdt u van pittoresk, dan is Hindeloopen erg leuk en wilt u in de avonduren lekker uit eten of in een gezellig café met uw gezelschap wat gaan drinken, dan is Lemmer een aanrader.

Aan de zuidkant, het Markermeer, is Hoorn een leuke stad om een nachtje door te brengen. In de mooie oude haven lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan en het gezellige centrum met vele winkels, restaurants en cafeetjes, ligt op loopafstand.

Volendam en Monnickendam

Het drukke en gezellige Volendam is voor de liefhebbers een belevenis en is goed te combineren met een bezoek aan Marken en Monnickendam.

Iets verder zuidelijk ligt Muiden, een mooie haven om een nacht door te brengen en vervolgens door te varen naar Amsterdam. Van Muiden naar Amsterdam is geen lange trip dus dat betekent dat er voldoende tijd overblijft om een gezellig dagje Amsterdam in te plannen tijdens uw reis met de Vertrouwen.

Vanuit Amsterdam is het een dag varen om weer terug te komen naar Enkhuizen, mits de wind gunstig staat.

Wie zijn wij?

Prijzen

p

Praktische informatie

Foto's

Contact